פנסיה- כולם מכירים את המושג, ולרובנו קיים חיסכון לפנסיה, אך לרוב אנו לא מעניקים לכך את תשומת הלב הראויה.
לחלקנו יש ביטוח מנהלים, לחלקנו יש קרן פנסיה ולאחרים יש קופת גמל. מה עדיף?
אתה תצטרך להתמודד עם ההשלכות של התאמת החיסכון הזה בעתיד. אז כדי לעשות קצת סדר אפרט בכמה פוסטים מה הם אפשרויות החיסכון הפנסיוני ובסוף מה עדיף.
נתחיל בבסיס: החיסכון הפנסיוני הוא חיסכון שמטרתו לצבור סכומי כסף, אשר יאפשרו לאדם העובד להתפרנס ולהתקיים במקרה שאין לו הכנסות מעבודה. אדם מנצל את החיסכון הפנסיוני שלו במקרים הבאים:
הגיעו לגיל פרישה.
מצב של אבדן כושר עבודה (זמני או קבוע).
פטירה- במידה ויש לו נתמכים/יורשים
לחיסכון הפנסיוני יש מספר רבדים:
חיסכון הוני- כשכספי החיסכון ישולמו כסכום חד פעמי.
חיסכון לקצבה- חיסכון המשמש בבוא העת לצורך תשלום קצבה חודשית לחוסך, בעת שיפרוש מעבודתו.
ביטוח -חלק ממוצרי החיסכון כוללים גם רכיב של ביטוח. ביטוח של אבדן כושר עבודה (א.כ.ע) וביטוח למקרה של פטירה (ביטוח חיים).
חיסכון פנסיוני צוברים באמצעות מוצרים פנסיונים (קרן פנסיה, קופת גמל, ביטוח מנהלים, קה"ש).
רגע- לא ניתן לחסוך לבד? נניח בתוכנית חיסכון?
היתרון בחיסכון הפנסיוני באמצעות המוצרים הפנסיונים הוא בהטבות המס שניתנות לחוסך הן במעמד ההפקדה לחיסכון (זיכוי, ניכוי, או אי חיוב במס) והן במעמד המשיכה מהחיסכון (מתן פטור ממס, או הנחה במס) ומכאן היתרון העיקרי שלהם.
בנוסף, לגופים הפנסיונים יש יתרון מסוים בהשקעות מאחר וחלקם כוללים אג"ח מיועדות (תשואה קבועה צמודה) וכוללים לא רק השקעות בשוק ההון אלא גם השקעות אלטרנטיביות התורמות ליציבות בתקופות של תנודתיות.
אז מה הם המוצרים הפנסיוניים הקיימים כיום? (הטבלה מתייחסת לשכירים בלבד)- ראה בטבלה המצורפת:
אחרי שפרטנו את המאפיינים העיקריים של כל אחד ממכשירי החיסון לפנסיה, כדי שנוכל לבחון מה עדיף, צריך להכיר אותם לעומק.
לקרן הפנסיה 2 מאפיינים עיקריים:
תקנון- חברי הקרן משלמים לקופה משותפת לכל חבריה, ובמועד הפרישה ממירים את הסכום הצבור בקרן לקצבה חודשית על ידי חלוקת היתרה הצבורה בקרן במועד הפרישה במקדם הפרישה שמחושב בהתאם להוראות התקנון. התקנון איננו חוזה ולכן הוא עשוי להשתנות ומכאן חסרונו.
אגרות חוב מיועדות (למעט קרן פנסיה כללית)- אגרות חוב ממשלתיות צמודות מדד הנושאות ריבית קבועה של 4.86%. קרנות הפנסיה זכאיות לרכוש מהמדינה אגרות חוב אלו. השקעת הכספים בקרן מתבצעת באופן הבא: מקבלי הקצבאות בקרן (הפנסיונרים) 60% באגרות חוב מיועדות ו- 40% בשוק ההון. שאר החוסכים- רק 27% באג"ח מיועדות והיתר בשוק ההון. מאחר והמדינה ממנת את החוסכים באמצעות הנפקת אגרות חוב מיועדות, החליט משרד האוצר להגביל את הבטחת התשואה באמצעות קביעת תקרת הפקדה לקרן הפנסיה המקיפה לסכום של עד 20.5% מפעמיים השכר הממוצע במשק. לכן הפקדות שעולות על התקרה יועברו באופן אוטומטי לקרן פנסיה משלימה (כללית) לה אין זכאות לאגרות החוב המיועדות.
מנגנון של "ערבות הדדית" כלומר, הביטוח בקרן הוא הדדי. כל מבוטח בקרן משלם פרמיית ביטוח, את הפרמיה מעבירים לקופה צדדית ובעת הצורך מהקופה משלמים את תגמולי הביטוח. המשמעות היא שמי שנושאים בעלויות הביטוח הם חברי הקופה בלבד. מאחר והעמיתים בקרן משלמים את התביעות של חבריהם, אין פרמיית סיכון או רווח ולכן הביטוח לרוב זול יותר מעלות כיסוי מקביל במוצרים אחרים. מצד שני, מתקיים מנגנון איזון אקטוארי.
**מנגנון איזון אקטוארי- עמיתי הקרן משלמים פרמיית ביטוח בכל חודש בגין אבדן כושר עבודה וביטוח שארים למקרה מות. במידה ונוצר עודף בקופה (כי גבו יותר פרמיות ממה ששולמו לעמיתים- תביעות) הכסף מחולק בחזרה לחוסכים בקרן ואם נוצר גרעון העמיתים בקרן יידרשו להשלים את הסכום מחסכונותיהם.
תקופת אכשרה- כדי להגן על קרן הפנסיה מפני מצטרפים חדשים שלא מילאו הצהרת בריאות, קיימת תקופת אכשרה של 5 שנים ממועד ההצטרפות עבור מחלות קיימות. כלומר אם מבוטח בקרן איבד את כושר העבודה שלו או נפטר במהלך 5 שנים ראשונות כתוצאה ממחלה שכבר הייתה קיימת בעת ההצטרפות לקרן, לא יהיה כיסוי ביטוחי לכך.
מסלולי השקעה: כספי העמיתים בקרן הפנסיה יושקעו באחד ממסלולי ההשקעה המפורטים להלן:
מסלולי ברירת מחדל- מסלולי השקעה תלוי גיל (גילאי 50 ומטה, גילאי 50-60, גילאי 60 ומעלה).
מסלול למקבלי קצבאות זקנה.
מסלולי השקעה מתמחים (אג"ח ללא מניות, מניות, הלכה, שקלי טווח קצר).
מסלול כללי (לא ניתן להצטרף למסלול זה החל מינואר 2016).
אחרי שפרטנו את המאפיינים העיקריים של קרן הפנסיה, כדי שנוכל לבחון איזה מכשיר השקעה פנסיוני עדיף, צריך להכיר גם את היתר לעומק.
המאפיינים העיקריים של ביטוח מנהלים הם:
ביטוח המנהלים הוא מכשיר לחיסכון פנסיוני המתחרה בקרן הפנסיה שנועד לשלם לחוסכים קצבה חודשית בעת הפרישה.
לביטוח המנהלים מספר מאפיינים עיקריים:
חוזה- ביטוח המנהלים הוא חוזה מול חברת הביטוח שאינו יכול להשתנות אלא באישור של הממונה על שוק ההון.
השקעות-1. בפוליסות ששווקו עד שנת 1991 היו פוליסות "מבטיחות תשואה". המדינה הנפיקה עבורם אג"ח צמוד מדד עם תשואות גבוהות (אג"ח ח"ץ) ולכן הפוליסות הבטיחו תשואה צמודות מדד בתוספת ריבית של בין 3% ל- 5%. (הקצבה קבועה ולא משתנה).
2. פוליסות ששווקו בין שנת 1991 לשנת 2004 היו פוליסות "משתתפות ברווחים". פוליסות בהם הכספים נוהלו בשוק ההון והתשואות היו משתנות בהתאם לשוק ההון וליכולת ניהול הכספים של חברת הביטוח. דמי הניהול היו גבוהים וקבועים על 0.6% מהצבירה + 15% מהרווחים הראליים.
3. פוליסות חדשות החל משנת 2004 – פוליסות המאפשרות למבוטח לבחור בין מסלולי השקעה שונים. כמו כן דמי הניהול הם מההפקדות ומהצבירה.
מקדם המרה לקצבה- מספר שבעזרתו "מתרגמים" סכומים שנצברו בחיסכון פנסיוני לקצבה חודשית לשארית חיי המבוטח. הנוסחה: הסכום שנצבר חלקי מקדם ההמרה = סכום הקצבה החודשית. לכן, ככל שמקדם ההמרה קטן יותר כך סכום הקצבה גדול יותר.
פוליסות ששווקו עד למאי 2001, כללו מקדם המרה מובטח וקבוע מראש.
פוליסות ששווקו בין מאי 2001 לבין מרץ 2007 היה להם מקדם המרה מובטח ובתוספת שיעור הגדלה. שיעור ההגדלה הוא אחוז קבוע מראש (בתנאי הפוליסה), המגדיל את מקדם ההמרה, לפי מספר השנים שחלפו (משנה מסוימת) ועד התחלת תשלום הקצבה (בנוסחה מסוימת). זה עדיין מקדם מובטח כי ניתן לחשב מה יהיה מקדם ההמרה והוא קבוע מראש בנוסחה.
פוליסות ששווקו בין מרץ 2007 לסוף שנת 2012 כללו מקדם המבטיח את תוחלת החיים בלבד. זהו מקדם שנקבע ביום ההצטרפות לפוליסה ומבוסס על ריבית ולוחות תמותה הנכונים למועד זה. המקדם לא ישתנה כאשר משתנים לוחות התמותה ותוחלת החיים, אך הוא יכול להשתנות בהתאם לשינויי הריבית התחשיבית שעל פיה חושבו מקדמי ההמרה. כאשר יוחלט באוצר על עליית שיעור הריבית התחשיבית, ההשפעה על המקדם תהא הפוכה, כלומר המקדם יירד והקצבה שמקבל הפורש תגדל.
פוליסות ששווקו החל משנת 2013 כוללים מקדם קצבה לא מובטח. הם כוללים מקדם המרה שלא מבטיח תשואה ולא מבטיח תוחלת חיים ומכאן שהוא ניתן לשינוי בהתאם לעדכון לוחות התמותה, תוחלת החיים ושינויי הריבית התחשיבית במשק.
אחרי שפרטנו את המאפיינים העיקריים של ביטוח המנהלים ובפוסט הקודם את המאפיינים העיקריים של קרנות הפנסיה, אתם כבר שואלים מה עדיף לכם, רגע כדי שנוכל לבחון איזה מכשיר השקעה פנסיוני עדיף, צריך להכיר גם את היתר לעומק.
המאפיינים העיקריים של קופת הגמל:
קופת הגמל היא מכשיר חיסכון פנסיוני לשכירים ולעצמאים המיועד לטווח ארוך, המאפשר לחסוך כסף שישמש אתכם כמקור הכנסה לאחר הפרישה. לקופת הגמל מספר מאפיינים עיקריים:
לכל קופת גמל יש תקנון, שהוא החוזה המחייב בין הקופה ובין העמיתים (בניגוד לביטוח מנהלים בו נכרת חוזה נפרד בין כל מבוטח למבטח).
השקעות – הכספים מנוהלים על ידי מנהלי השקעות בשוק ההון ניתן לבחור מגוון אפיקי השקעה.
משיכת כספים- קופות גמל במעמד שכיר:
כספים שהופקדו עד 31.12.2004 ניתן למשוך כסכום חד פעמי במקרים הבאים: אבטלה מעל 6 חודשים ומעבר לעיסוק כעצמאי.
כספים שהופקדו בין 01.01.2005-31.12.2007 ניתן למשוך כסכום חד פעמי לאחר גיל 60 + 5 שנות ותק בקופה.
כספים שהופקדו החל מ- 01.01.2008 ניתן למשוך כקצבה בלבד החל מגיל 60.
כספים שהופקדו במעמד עצמאי:
כספים שהופקדו לפני 31.12.2005 כסכום חד פעמי ובתנאי וקיים ותק של 15 שנים לפחות בקופה.
כספים שהופקדו בין 01.01.2006-31.12.2007 ניתן למשוך כסכום חד פעמי לאחר גיל 60 +5 שנות ותק בקופה.
כספים שהופקדו החל מ- 01.01.2008 ניתן למשוך כקצבה בלבד החל מגיל 60.
הקצבה- כאשר יגיע החוסך לגיל פרישה, יערך לו חישוב אקטוארי, שיחשב את מקדם הקצבה לאותו המועד. כמו כן, לאחר חישוב הקצבה, במידה והיא גבוהה מסכום קצבה מינימלי (כ- 4,525 ₪ נכון לשנת 2020), יוכל החוסך לקבל את הסכום שנשאר בתשלום חד פעמי (היוון) לאחר תשלום מס.
קופת גמל להשקעה – מיועדת לציבור הרחב שמחפש אופציה להשקיע בשוק ההון בתנאים נוחים. היתרון של קופות הגמל להשקעה: א. האפשרות למעבר בין מסלולי ההשקעה ובין חברות קופות הגמל מבלי שהאירוע יחשב אירוע מס. במשיכת הכספים יחויב החוסך במס רווחי הון (אך ניתן להתקזז על הרווחים באמצעות שימוש בנקודות זיכוי שלא נוצלו באמצעות הגשת דוח שנתי לרשות המיסים) וניתן להפקיד בכל שנה עד 72,616 ₪ (נכון ל- 2022).
ב. החל מגיל 60 ניתן לבחור במשיכת הכספים כקצבה חודשית בפטור ממס רווחי הון באמצעות ניוד הכספים לקרן פנסיה/פוליסת ביטוח, וגם הקצבה עצמה תהא פטורה ממס הכנסה (קצבה מוכרת).
המאפיינים העיקריים של קרנות ההשתלמות:
קרן השתלמות היא קופת חיסכון כללי לרוב לטווח קצר – בינוני והיא האפיק היחיד שלא לטווח ארוך, שלרוב ניתן למשוך את הכספים בו פטורים ממס רווח הון לאחר 6 שנים.
הפקדות המעסיק והעובד עד תקרה של 15,712 אינה מחויבת במס. מעבר לכך כן ההפקדות מחויבות במס הכנסה והרווחים ימוסו במס רווח הון.
משיכת הכספים מהקרן בפטור ממס אפשרית במקרים הבאים:
לאחר 6 שנים מתחילת ההפקדות לקרן, וזאת בכל גיל ולכל מטרה.
לאחר 3 שנות ותק בקרן, וזאת לצורך מימון השתלמות או לימודים בארץ ובחול (לא כולל לימודים אקדמאים).
לאחר 3 שנות ותק בקרן ובתנאי שהעובד הגיע לגיל פרישה מעבודה.
החלת ותק- כשיש שתי חשבונות של קרנות השתלמות ולפחות אחד מהם הינו במעמד שכיר והוא נזיל (כלומר נצבר בו יותר מ 6 שנות ותק) ניתן להחיל את הותק של החשבון קרן השתלמות הנזיל על החשבון קרן ההשתלמות הלא נזיל וכך למשוך את הכספים משני החשבונות בקרנות ההשתלמות.
כעת, אחרי שהכרנו את כל המוצרים הפנסיוניים, הבחירה ביניהם תלויה במאפיינים של כל אדם, אילו מוצרים פנסיונים כבר קיימים לו, מה הוא מצבו המשפחתי ועוד.
למשל, האם כדאי לעבור מחיסכון בפוליסת ביטוח מנהלים לקרן פנסיה? התשובה תלויה במספר משתנים, ביניהם נמנה את:
מאיזו שנה קיימת הפוליסה (האם קיים מקדם מובטח ומהו)? בפוליסות הוותיקות כאמור, קיים מקדם מובטח, ככל שמקדם זה נמוך יותר, למרות שהמעבר לקרן פנסיה עשוי להביא לכך שבסוף התקופה סך החיסכון בקרן יהיה גבוה מסך החיסכון בפוליסה, המקדם הנמוך הפוליסה יוביל ברוב המקרים לתשלומי פנסיה גבוהים יותר בפרישה. איך ניתן לדעת זאת? צריך לבצע חישוב (דוגמא לכך תינתן בפוסט הבא).
מה הם דמי הניהול? לדמי הניהול השפעה גדולה על הסכום הנצבר בחיסכון הפנסיוני. ככל שדמי הניהול גבוהים יותר, כך הסכום הנצבר יהיה נמוך יותר. גם במקרה הזה כדי לדעת מה היא ההשפעה המצטברת הצפויה צריך לבצע חישוב.
מה מצבך המשפחתי? תכנית הביטוח הקיימים למוצרים השונים יכולה להיות גורם משמעותי בבחירת אפיק החיסכון. למשל, יש שיעדיפו לקבל בעת פטירה קצבת שארים ויש שיעדיפו לקבל סכום חד פעמי. מה אתם מעדיפים?
מה הרקע הבריאותי שלך? הכיסוי הביטוחי בקרן פנסיה לרוב הינו נמוך יותר מזה הקיים בביטוח מנהלים. לכן לעיתים יש לרכוש מטריה ביטוחית שמשפיעה על העלויות.
לסיכום- הבחירה בין אפיקי החיסכון היא בחירה מורכבת המושפעת ממכלול של גורמים וחישובים שונים. מומלץ מאוד לפנות לסוכן/יועץ לפני קבלת החלטה.
コメント